nedeľa 23. júla 2017

Utečencov podporovať nebudeme, protestovali plzenskí fanúšikovia

Európska asociácia klubov (ECA) prijala návrh zástupcov Porta, aby kluby v Lige majstrov či Európskej lige venovali jedno euro z každej vstupenky za prvý domáci zápas. V Česku sa akcia týka Sparty, Plzne a Liberca.

Iniciatíva sa však nepáčila niektorým fanúšikom Viktorie Plzeň. Časť z nich lístky predala a peniaze plánuje venovať na choré deti alebo seniorov.

"oželieť jeden zápas je pre nás menším zlom než sa čo i len raz korunou spolupodieľať na tejto nechutné akciu. Iste budeme počuť, že politika do športu nepatrí.Tak si spomeňte, kto nariadil držať minútu ticha za Mandelu, kto nás trestá za naše názory, kto nám neustále napcháva heslá Respect a No Racism, "vysvetľoval plzeňský fanúšik Roman Bakala na svojom facebookovom profile. < /p>

A pokračoval: "Preto sme sa rozhodli k tomuto kroku. Peniaze, ktoré dostaneme za predané vstupenky, darujeme našim seniorom alebo chorým deťom. Oni si zaslúžia našu starostlivosť a pozornosť, nie ekonomické kobylky z Afriky a arabského polostrova. "

Ďalšie priaznivci síce prišli, ale na protest - hlavne v úvode zápasu - nefandil. Atmosféra sa zlepšila až zhruba po polhodine, kedy sa zdvihol aj výkon plzenských futbalistov.

"Zo začiatku to bolo také divné.Fanúšikovia nefandil, vraj niečo bojkotovali, "všimol si stredopoliar Milan Petržela. "Hovoril som si, čo sa to deje. Fanúšikovia síce párkrát zareval, ale nebolo to také, ako sme zvyknutí. "

ECA nápad Porta, ktorého zástupca podporili najväčšie európske kluby, schválila pred pár dňami. Akciu následne podporil aj predseda Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini.

Asociácie ešte neoznámila, aké organizáciu peniaze odovzd á.Len zverejnila, že financie majú pomôcť pri riešení krízy.

"Viktoria Plzeň sa ako stály člen ECA zúčastnil iniciatívy tejto organizácie na podporu utečencov k prvému zápasu Európskej ligy v tomto ročníku," uviedol plzenský tlačový hovorca Pavel Pillar. "Čo sa týka samotnej iniciatívy, sústredí sa Viktoria Plzeň tiež naďalej na dlhodobú a stabilnú podporu lokálnych neziskových organizácií prostredníctvom zavedeného charitatívneho projektu Viktoriánskej srdca."

Okrem plzenských fanúšikov protestovali tiež napríklad ultras Lechu Poznaň. Zápas proti Belenenses (0: 0) bojkotovali a na vonkajší plášť štadióne vyvesili transparent "Stop islamizácii".

Fandovia českého úradujúceho majstra proti utečencom protestujú dlhodobo.Napríklad počas ligového zápasu proti Slavii predviedli choreografiu s nápisom "Europe, wake up".

Disciplinárna komisia Futbalovej asociácie Českej republi ky (FAČR) za to klub potrestala pokutou 100 tisíc korún. Zdôvodnila to tým, že choreo bolo "extrémisticky ladené".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára